Efter høst har mange sået tidlig vinterhvede som efterafgrøde med mere græsukrudt og pesticidforbrug til følge.

7. september var sidste chance for at så vinterhveden, hvis den skulle tælle med som målrettede efterafgrøder. Her valgte mange bedrifter på bagkant af en tidlig høst at bruge vinterhveden som alternativ til at så andre efterafgrøder og derefter vårsæd på marken. Kasper Holm Kristensen, der er planteavlskonsulent ved Velas med udgangspunkt fra Horsens, oplevede et stort pres på at få færdigbehandlet sager om den tidlige hvedesåning helt op til skæringsdatoen.

- Der er mange, der har valgt at lave den tidlige hvedesåning, da de ellers ville blive trukket i deres kvælstofkvote, hvis ikke de målrettede efterafgrøder kom på plads til tiden, siger planteavlskonsulenten.

Resistens er desværre et stigende problem i store dele af landet, og her får vi desværre for dårlig effekt med Topik

Kasper Holm Kristensen, planteavlskonsulent

Ved at så to hektar vinterhvede, svarer det i regnskabet til en hektar målrettet efterafgrøde, og med 30 procent målrettede efterafgrøde oven i de 17,4 procent som mange har i 2020, så kræver det, at der bliver tænkt over, hvordan kravene kan opfyldes med de forskellige alternativer. Hvis ikke du allerede har udtaget hjørner, skovkanter med videre til brak, så vil det mange steder være et rigtig godt alternativ.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind