Markdemo gav indblik i, hvor god vårsædseffekten reelt set er til at bekæmpe genstridigt græsukrudt.

Efter fire års markdemonstration på Fyn og Langeland, som Velas har stået for, har planteavlskonsulent Helle Elander samlet en del erfaringer om, hvad der virker, når genstridigt græsukrudt skal holdes under kontrol på marker, der i forvejen er hårdt ramt. Et af de bedste midler til at bekæmpe agerrævehale, italiensk rajgræs og væselhale var i markdemoen en konsekvent brug af vårsæd over flere år for at få styr på græsukrudtet.

- Det var bekymrende, at vi havde at gøre med resistent agerrævehale, men med vårhvede fik vi til dels bugt med det, siger Helle Elander.

Det var bekymrende, at vi havde at gøre med resistent agerrævehale, men med vårhvede fik vi til dels bugt med det

Helle Elander, planteavlskonsulent

Valget faldt på vårhvede, da vårbyg ville kræve brug af Primera Super, som agerrævehale er helt resistent for på Langeland, hvor demonstrationsmarken lå. Vårbyggen var altså udelukket, og det mener planteavlskonsulenten var ærgerligt, da den i sig selv konkurrerer syv gange bedre mod græsukrudt end vårhvede, fordi vårhveden står meget åben. På trods af det, virkede det at have vårsæd inde, og det gav en effekt på både pløjet og pløjefri jord. Det spændende blev den sidste sæson, hvor der var vinterhvede på arealerne.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind