I efteråret skal græsukrudt, virus og lus i vintersæden bekæmpes. Kemi, sædskifte og snusfornuft er midlerne, der skal til, for at det lykkes.

For at give vinterkornafgrøderne en god begyndelse, er det græsukrudt, goldfodsyge og havrerødsot, man skal have opmærksomhed på. Kasper Kjær Olsen, der er planteavlskonsulent ved Patriotisk Selskab, kommer her med sine bud på bekæmpelse af problemerne i vinterkornet, hvad enten det gælder hveden, rugen eller byggen.

- Hvis der er nogle græsser på marken i forvejen, som ikke er blevet ordentligt bekæmpet i løbet af den foregående sæson, er det vigtigt at få givet noget glyphosat inden såning, da de store tuer skal slås ned inden såning/jordbearbejdning, for vi har ikke en chance for at bekæmpe det ellers, når vi først har fået sået. Hvis det er et system, hvor der ikke pløjes, skal der en god mængde til, da en opformering af græsser er "no-go" i et reduceret jordbearbejdningssystem.

Goldfodsyge i vinterhvede kan give store tab og dukker op, når der er hvede efter en kornafgrøde især ved andenårshvede

Kasper Kjær Olsen

Kører man i et pløjet system, hvor du kan lave en ordentlig jordbearbejdning, kan glyphosat godt undværes inde i marken, men jeg mener stadigvæk, at det skal med rundt i forageren og i sammenpløjningerne på forageren, hvor også det højeste ukrudtstryk er. Hvis du skal af med nogle grove græsser, sår du selvfølgelig sidst i september, så græsserne ikke bliver for store inden vinteren.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind