Rapsen blev ikke en imponerende høst, men i år er der lagt op til en bedre start, blot der er fokus på at få bugt med rapsjordlopper og græsukrudtet blandt de nye planter.

Et vådt efterår i 2019 gav rapsen en vanskelig begyndelse, og det har årets høst også vist. Med en ny sæson skudt i gang har rapsen flere steder fået en bedre etablering, hvilket er grundlaget for en god høst næste år. Det er vigtigt her i begyndelsen at have fokus på rapsjordlopper og græsukrudtet for at give planterne den bedste vækst og potentiale. Her kommer planteavlskonsulent Kasper Kjær Olsen fra Patriotisk Selskab med sine råd til, hvordan du fører rapsen sikkert gennem den første fase.

- Den, der sår godt, høster godt. Så det er det gode såarbejde, der skal være i fokus. Hvis du får lavet noget juks i efteråret, bliver det noget juks gennem hele vækstsæsonen. Det var også det, vi så i år, at dem, der sidste år fik lavet en god etablering, også har fået et godt resultat i høsten.

Der er ikke meget hokus pokus i rapsen i efteråret udover, at den skal have tid og lys. Så skal den nok blive stor og kraftig

Kasper Kjær Olsen

Rapsen har skuffet meget, men en del af forklaringen er, at den blev sået i en våd august, og hvor det efterfølgende regnede hele efteråret, som har været med til, at rapsen har haft svært ved at vokse til Nogle marker har kunnet reddes en smule ved at tilføre kvælstof i efteråret. Det skal vi være opmærksom på i år, så hvis der kommer nogle kraftige tordenbyger, så vil min anbefaling være, at huske at give ekstra gødning, så planterne kommer i gang. Hvis man blot ser et år tilbage og bruger det som reference, så kunne det i 2018 godt lade sig gøre at så rapsen sent. Men jeg vil anbefale at tage et år eller to mere ind i ligningen, så man har noget mere historik at sammenligne med.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind