Erfaringer har vist, at gødskning af vintersæd i efteråret har klare fordele under bestemte forhold. Blandt vinderne er de kolde lokaliteter i det nord- og midtjyske samt i sent sået andenårs-korn.

Der er i disse år fokus på tildeling af gødning om efteråret til vintersæd, og interessen for hvor og hvornår, det kan betale sig, er stor. Det er vanskeligt at forudse effekten af at tildele gødning til vintersæden om efteråret, fordi der er mange parametre, der afgør, om det bliver en succes eller ej. Jordtype, geografi, temperatur i efteråret og såtidspunkt, er nogle af de faktorer, der har betydning for effekten af at tildele fosfor og kvælstof om efteråret.

I et koldt efterår som i 2017 gav tildeling af kvælstof og fosfor i form af DAP (Dia-ammonium fosfat) et sikkert merudbytte i Landsforsøgene for 2018 jf. tabel 1. Svovlsur ammoniak gav et lille, men ikke sikkert merudbytte. I høståret 2019 var der ingen effekt af at tildele gødning om efteråret på de pågældende lokaliteter.

Jordbundsforholdene har en afgørende betydning for, om efterårsgødskning af vintersæd kan betale sig

Henrik Rasmussen, planteavlskonsulent

Såning under vanskelige forhold

I et koldt og fugtigt efterår som 2017, hvor såningen trækker ud, og såbedet ikke er optimalt, er der større effekt af efterårstildeling af gødning end i et varmt og tørt efterår som 2018, hvor vintersæden blev sået tidligt i et tørt og perfekt såbed. Vores erfaringer i Velas viser også, at man kan undlade at placere gødning ved meget tidlig såning og koncentrere sig om at tildele gødning om efteråret ved sen såning under vanskelige forhold, samt at det ikke er nødvendigt at placere mere end 50 kg DAP-gødning eller svovlsur ammoniak få at opnå den ønskede effekt.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind