I et forskningsprojekt under Innovationsfonden er partnerne kommet frem til en løsning på automatisk ukrudtsbekæmpelse, som er klar til brug i efteråret 2020.

Kan automatisk ukrudtsbekæmpelse blive en realitet, og hvad betyder det for dig? Et forskningsprojekt under Innovationsfonden er kommet frem til et bud på en løsning på automatisk ukrudtsbekæmpelse, som er klar til brug i efteråret 2020.Det består af et kamera med tilhørende program, der registrerer og kortlægger markens ukrudt, laver beregning på optimal behandling med herbicider og generer tildelingskort til spotsprøjtning i programmet Næsgaard Markkort. Landmanden tilbydes en "virtuel markvandring" og behandlinger, som har økonomiske fordele.

Med kameraet i marken

For at det hele skal være brugbart, er det afgørende, at billedkvaliteten er i 100 procent i orden, og det har vi opnået med dette kamera

Rasmus Nyholm Jørgensen, seniorforsker Aarhus Universitet

Løsningen fungerer ved, at to kameraer med hver en tilknyttet PC monteres på en ATV eller traktor. Afstanden til jorden fra hvert kamera er 1,5 meter, og når køretøjet kører henover marken tages et billede af et område på en fjerdedel kvadratmeter hver femte meter. ATV'en kører 40-45 kilometer i timen. Der tages 400 billeder pr. hektar, hvilket svarer til 20-25 hektar i timen.

Hvert registrerede billede behandles på PC'en i et program, som bruger kunstig intelligens til at identificere hvilken ukrudtsart, der er tale om på billedet. På et digitalt ukrudtskort over marken kan landmanden nu klikke på et punkt, hvor der er registreret ukrudt og få vist den specifikke ukrudtsart, der er detekteret i marken - altså udføre en virtuel markvandring.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind