GPS-teknologi og software har i den seneste håndfuld år udviklet sig til en modenhed, der gør den velegnet til registrering af dræn. Søren Nielsen fra Thy er en af de endnu få, der har fået digitaliseret alle sine drænkort og nu bruger teknologien i projektering, planlægning og vedligeholdelse.

For Søren Nielsen er registreringsprogrammet Farm Tracking fra Seges blevet et vigtigt redskab i arbejdet med at holde overblik over sine dræn og brønde. Han driver 350 hektar syd for Thisted, og for cirka fire år siden sendte han sine gamle, fysiske drænkort til scanning med henblik på at få dem digitaliseret og få dem gjort tilgængelige i Farm Tracking.

Ad denne vej optimerer han sit arbejde med at få rettet op på dårlige dræn og anlægge nye dræn ud fra en nu tilgængeliggjort viden om, hvor de eksisterende dræn ligger.

Inden vi fik digitaliseret alle drænkort og lagt dem over på Farm Tracking, blev der nok drænet lidt på må og få, og det tror jeg i øvrigt er et generelt billede i landbruget.

Søren Nielsen, landmand

600.000 km dræn

Der ligger rigtig mange dræn i den danske landbrugsjord. Da mange af rørene kan have ligget i jorden i mere end hundrede år, kan deres placering være mere eller mindre usikker. Måske er de blevet lagt i en anden vinkel end projekteret, måske er de blevet projekteret, men aldrig lagt.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind