Klitgaard har gennem de seneste 20 år arbejdet med reduceret jordbearbejdning og dyrker nu over 2000 hektar som no-till. Det reducerer maskinomkostninger og timerne i marken.

Driftsleder Mads Lindemann presser et jordspyd ned i jorden på en mark ved Klitgaard Agro mellem Ulsted og Dronninglund i Vendsyssel. Øverst på spyddet er der en måler, der med en nål giver udsving, alt afhængig af, hvor meget modstand der er i jorden. Spyddet smutter let ned i jorden den første halve meter, mens driftslederen giver det sidste skub, før det kommer helt i bund.

- Det er ikke bare noget, man høster frugterne af fra første dag. Det er resultatet af en periode på over 20 år, hvor jorden gradvist er blevet bearbejdet mindre og mindre, siger Mads Lindemann.

Vi går benhårdt efter at være under 2500 kroner pr. hektar i maskinomkostninger, og no-till hjælper os helt klart hen mod målet

Mads Lindemann

Han har siden juni 2019 haft ansvaret for bedriftens 2100 hektar, hvor der blandt andet bliver dyrket foder til den store svinebesætning, bedriften råder over. Over de sidste par årtier er der på bedriften bevidst blevet stilet mod at arbejde mere og mere øverligt i jorden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind