Såning på de stive lerjorde klarer rotorharver med kombineret såsæt til perfektion, men det er ikke en løsning, der er rigtig til alle størrelse bedrifter.

Rotorharven har fået skældud for at have en lav kapacitet, få jorden til at falde sammen, i nogle tilfælde ødelægge jordstrukturen, og give problemer hvis der kommer kraftig regn, efter man har kørt. Kritikken og myterne behøver langt fra at være virkelighed, og hvis man har godt styr på sin jord, og den i øvrigt har en sund tilstand, er rotorharven et utroligt godt all-round-værktøj til såning i flere forskellige jordtyper. Det er budskabet fra Christian Rabølle, der er maskinkonsulent ved rådgivningsvirksomheden VKST.

- En rotorharve er noget af det mest fleksible, vi har, og den kan klare stort set alle slags jorde, siger han, men påpeger, at den har sine absolutte styrker på de tunge jorde og på de marker, hvor der er en større variation jordtyperne imellem.

Det er muligt at håndtere op til 500 hektar med et fire meter rotorsæt ved at stå tidligt op og køre afløsning

Christian Rabølle

- Hvis du har 10-20 procent let jord og resten er en stivere lerjord, kan du sagtens så det med en rotorharve. Så skal du bare tænke dig om, så du ikke bearbejder den lette jord for meget, køre hurtigere på de marker eller geare ned, siger han og lægger vægt på, at det et af de bedste redskaber i værktøjskassen til at arbejde under varierede jordforhold.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind