Ved køb af såsæd bør du tage sortsblandinger ind i dine overvejelser for at mindske smittetryk og spare kemi, lyder det fra planteavlskonsulent.

Det er tiden, hvor nye sorter er på vej ud på markedet, og dermed er det også tid til at vurdere, hvilken vinterhvede du skal gå efter. Kasper Kjær Olsen anbefaler her, at du tager et grundigt kig på sortsblandinger for at sikre et mindre smittetryk.

- De nye sorter er på vej på markedet, så nu er det oplagt at tænke over, om de sorter, man har, skal op til revurdering. I landsforsøgene har man fundet ud af, hvad de enkelte sorter kan og ikke kan forskellige steder i landet. Her skal din vurdering bero på, hvilke sygdomme der er i marken i de forskellige sorter på tværs. Du skal gå efter sorter med høj sundhed og med forholdsvist højt forholdstal over en treårig periode.

I hveden er det ofte dem, der i forvejen ligger i top i forhold til sundhed. Det er sorterne Informer, Momentum, som er en søstersort til Informer samt Kvium, KWS Extase og Heerup med flere, der alle er sunde og har høje forholdstal. Jeg vil anbefale, at man først ser på sortens sundhed og dernæst på forholdstal.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind