Det er tid til den endelige behandling af vårsæden. Rust, skoldplet og enkelte skadedyr kan stadig spøge i vårhveden og byggen.

Inden vårsæden har udviklet sig helt, skal den ses efter for sygdomme og skadedyr, og behandlingen skal komme på plads i tide. Her kommer Kasper Kjær Olsens bud på, hvad du skal være opmærksom på.

- Vårsæden skal dækkes af med den endelige behandling, hvis man ikke har været i gang endnu. Det gælder både vårbyggen og vårhveden. Her er det rust og skoldplet, der skal bekæmpes, og så er det den eventuelle septoria i hveden. Hvis man ikke kører mod skoldplet, kører man fuld dosering, lige når akset er ved at skride igennem. Det kan også være risiko for at finde lus og kornbladbiller, og hvis det er tilfældet, kan du tage kemi med ud ved den sidste svampebehandling i vårbyggen. Når du kan tælle mere end en til to kornbladbiller pr. plante, kan det blive aktuelt at få behandlet, og ved lusene er det, når cirka 10 procent af planterne er angrebet.

Det er sjældent, at skadedyrene giver det store udbyttetab, men når man alligevel er ude og svampesprøjte, kan det være en fordel at tage pyrethroider med som for eksempel Karate og derved slå to fluer med et smæk. Lusene i vårbyggen sidder langt nede mod jorden, og derfor er det vigtigt at have godt med vand med i sprøjtningen. Her snakker vi over 180 liter for at ramme dem. Det giver god mening, når vi er ude og svampesprøjte, at have en høj vandmængde med der også.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind