Når vi skal motivere medarbejdere, skal vi forstå hvad og hvor, de kommer fra, lyder rådet fra ledelsesrådgiver.

Kultur kan ikke altid ses, men skal findes i menneskets grundlæggende antagelser og de normer, de er opdraget ud fra. Gert Hofstede har lavet et meget fyldestgørende studie over mange år, der giver et rigtig godt billede af forskellen på, i dette tilfælde, danske og østeuropæiske medarbejdere. Især på tre områder har vi et anderledes syn i Danmark sammenlignet med Rumænien. Magt-distance (power distance), struktureringsbehov (uncertancy avoidance) og overbærenhed (indulgence). Se figuren.

Magt-distance

I Danmark vægter vi selvstændighed og autonomi højt. Magten er decentraliseret med en uformel og flad organisation, hvor ledelse og medarbejdere er ligeværdige. Danske medarbejdere forventer at blive vejledt frem for den traditionelle rumænske medarbejder, der respekterer hierarkiet, hvor alle har hver sin plads, uden at der skal sættes spørgsmålstegn ved det. Det vil sige, at chefens ord er lov, og det skal der ikke stilles spørgsmål ved. Det er meget uhøfligt at udstille en overordnet som uvidende eller som en dårlig leder.

Struktureringsbehov

Vi danskere har ikke det store behov for struktur og forudsigelighed. Vi har det fint med ændrede planer og pludseligt opståede situationer. Vi er nysgerrige individualister, der siger til, hvis vi er i tvivl eller ikke forstår opgaven. I Rumænien er man opdraget til at følge reglerne, uanset hvor rigide og meningsløse de er. Sikkerhed er et vigtigt element, der ikke tages for givet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind