I vinterhveden kan enten rust eller septoria blive årets plage - alt afhængig af vejret. Uanset hvad, skal markens udvikling følges nøje, så eventuelle angreb ikke tager overhånd.

For vinterhvedens vedkommende skal der holdes øje med udviklingen af både rust og septoria fra vækststadie 32 for at komme udbyttetab i marken i forkøbet. Kasper Kjær Olsen, der er planteavlskonsulent, kommer her mine sine forslag til maj-behandlingen i vinterhveden.

-  I vinterhveden begynder vi svampebehandling mod septoria i stadie 32. I T1 og T2-behandlingerne er det både rust og septoria, midlerne skal have effekt mod. Hvis du ser angreb af rust, så bør du køre uanset hvad.

Svampebehandlingerne holder cirka 10 dage. Herefter skal du igen ud i marken og undersøge, om der er nye sporer af især gulrust. Rusten kan komme gennem hele sæsonen, så du skal sikre dig, at du hele tiden har nogle midler med i behandlingen mod den. Hvis der først er kommet et angreb i marken, skal dosis øges kraftigt. Når man først kan se angrebet, er rusten ved at sprede sine sporer, og så bliver kornet ved siden af angrebet hurtigere. Man kan se, at rusten kommer i områder/reder, hvor den spreder sig fra, og kan man se, at der er kommet reder i marken, er hveden voldsomt angrebet. Så skal der høje doseringer til, og der skal behandles oftere. Så snart du blot ser, at en procent af planterne er angrebet af rust, skal du ud og behandle, og allerhelst inden. Du skal ud og undersøge tilstanden i marken hver dag, fordi det udvikler sig hurtigt. Vi så det sidste år, så jeg håber, at de fleste har lært af det.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind