I vinterbyggen og i vinterrugen er maj den måned, hvor rust og skoldplet skal bekæmpes, og også trips kan give problemer i rugen.

I løbet af maj skal vinterbygmarkerne ses efter for rust, bygbladplet, skoldplet og ramularia, og vinterrugen skal derudover også ses efter for angreb af trips. Her kommer Kasper Kjær Olsen, der er planteavlskonsulent ved Patriotisk Selskab, med sine vurderinger og råd.

- I vinterbyggen er det tid til at komme ud med nogle midler, der er gode mod rust, bygbladplet og skoldplet. Det skal ske, når på fanebladsstadiet, når akset lige kigger igennem. Skoldpletten kommer, når vi får nedbør, efterfulgt af høje temperaturer og nedbør igen. Hvis det ofte gentager sig, kan der komme nogle kraftige udbrud af skoldplet, og så er det vigtigt, at der forebygges. Der er mange midler til rådighed, men det vigtigste er, at der behandles på det rigtige tidspunkt. Det er med regndråberne, at skoldplet spreder sig. Når bladet rammes af en regndråbe, er der en rekyldråbe, som falder over på andre blade, og på den måde spredes smitten. Så hvis der ikke kommer store mængder nedbør, så undgår vi også et højt smittetryk med skoldplet.

Risiko for bygbladplet

Der er risiko for, at bygbladplet dukker op, blot vi har noget nattefugt og varmt vejr, men ellers udvikler bygbladplet og skoldplet sig under samme vejrforhold.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind