Vær klar til at svampebehandle, så knoldbæresvampen ikke får overtaget, lyder rådet fra planteavlskonsulent.

I april er det svampebehandlingen, du skal have fokus på i rapsen. Her kommer planteavlskonsulent Kasper Kjær Olsens råd til, hvordan du bærer dig ad.

- Når svampebehandlingen skal i gang, skal det ske med for eksempel Propulse SE 250, Amistar eller Prosaro EC 250, når rapsen rammer vækststadie 65. Det er, når 50 procent af blomsteranlæggene blomstrer, og lige inden de første kronblade falder af. Svampebehandlingen skal primært bekæmpe knoldbæresvamp og har en sideeffekt på skulpesvamp og gråskimmel. Det er knoldbæresvamp, der er størst gevinst ved at behandle for. Svampen kommer fra kronbladene, og når eller hvis kronbladet falder ned på planten, bliver svampen overført til blade og stængel, især under fugtige forhold og lang blomstringsperiode. Når kronbladene falder ned og lægger sig på blade og stængel længere nede på planten, udvikler svampen sig videre derfra ind i rapsen og skader den. Derfor vil det være for sent at behandle, når planterne er i fuld blomst, fordi de første kronblade allerede er faldet på det tidspunkt.

En forsikringssprøjtning

Timingen for svampebehandlingen er vigtig, og hvis man er i tvivl om, hvornår man skal køre, så hellere komme ud en anelse for tidligt end for sent. Hvis vejret er tørt og med østenvind under blomstring, bliver smittetrykket mindre, men ender det med at blive fugtigt, er gevinsten for behandlingen stor. Så jeg ser det som forsikringssprøjtning, som har tilbagebetaling i 75 procent af tilfældene. Der er desuden en øget risiko for at få knoldbæresvamp i rapsen, hvis du har et sædskifte med raps hvert fjerde eller femte år, det vil sige med tre eller fire rapsfrie år eller med kortere interval. Derfor anbefaler jeg, efter devisen hellere forebygge end helbrede, at man har fem-seks rapsfrie år på sine marker, hvis man har voldsomme angreb.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind