Nu, hvor Danmark er gået på stand-by, når det gælder en række erhverv og store dele af den offentlige sektor, arbejder dansk landbrug på fuld tryk for at levere gode danske fødevarer til forbrugerne.

Det er rart at se, at et af Danmarks vigtigste erhverv er i god form, og at eksporten ser ud til at holde et godt niveau. Svinepriserne har fået et lille gok på trynen, men der er grund til at glæde sig over virkelysten og forårets komme, der giver sig udslag på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I begyndelsen af marts var jorde over det meste af landet ikke til at færdes på, men med tør vind og sol er der virkelig kommet gang i gødningsspredere og såsæt. Og gyllen kan nu komme ud og gøre gavn i voksende afgrøder i stedet for at være faretruende tæt på at flyde over i gylletanken.

Flere og flere får prøvet kræfter med præcisionsjordbrug, der på uens marker og i kuperet terræn og med den rette viden og erfaring leder til mere ens udbytter hen over arealerne. Og det er i etableringen, det giver pote, og der hvor det er lettest at styre.

Justering af plantetallet er let at få omsat til gradueringskort, og senere i vækstsæsonen hjælper satellitdata med at overvåge biomassen, og dermed er grunden lagt for at lavet de rette behandlinger med sprøjten.

GPS på traktoren og sektionskontrol på gødningsspreder og sprøjte bliver mere og mere almindeligt. Selv ældre maskiner kan i flere tilfælde ændres for små beløb, så de kan håndtere graduering. Det kan i sidste ende føre til et lavere kemiforbrug, mindre udvaskning af næringsstoffer og holde dig på forkant af de politiske vinde, der blæser op og i sidste ende resulterer i flere krav. Alt i alt er det en spændende sæson, der venter, og inden vi ved af det, er det igen tid til høst.