Hollandske fodringstendenser lægger større vægt på driftsledelse og overgangsfodring af søer. Det giver en hurtigere faring, øget mælkeproduktion og bedre pattegriseoverlevelse.

På Svinekongressen fortalte Pieter Langendijk, seniorforsker hos Trouw Nutrition, at hollænderne ønsker, at søerne skal føde flere levedygtige grise således at antallet af levendefødte og fravænnede grise maksimeres. Der er fokus på at søerne er i optimalt huld og er forberedte til diegivningsperioden, så de præsterer godt både i diegivningsperioden og resten af drægtigheden.

Lange faringer giver flere dødfødte

98 procent af alle pattegrise er modne, levedygtige og har potentiale til at blive født levende. De fleste dødfødte pattegrisene dør under faringen.

Søer har to lange børhorn hvor grisene ligger efter hinanden, som "perler på en snor". Grisene der ligger nærmest åbningen bliver født først, og dem der ligger længst inde bliver født til sidst. I dagene og timerne før faring sker der sammentrækninger i børen, som bliver kraftigere op til faring og under faringen. Pattegrisene i børhornene udsættes for sammentrækninger i timevis, under selve faringen sker det cirka hvert 2,5 minut. Moderkagen klemmes også, det medfører øget tilførsel af blod og oxytocin.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind