Dyrkningsforsøg med sortsblandinger af vinterhvede kontra renbestand viser potentiale for merudbytte, større modstandsdygtighed overfor septoria samt reduceret udvikling af resistens.

Gennem data fra 19 års landsforsøg og talrige dyrkningsforsøg over tre år er Rose Kristoffersen kommet frem til, at sortsblandinger i vinterhvede viser potentiale for merudbytte, større modstandsdygtighed overfor septoria samt reduceret udvikling af resistens, når man sammenligner med renbestand.

- Vi får de helt store effekter af sortsblandinger i relation til sygdomstryk, når det drejer sig om de vindbårne sygdomme som rust og meldug, fortæller Rose Kristoffersen, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.

Vi får de helt store effekter af sortsblandinger i relation til sygdomstryk, når det drejer sig om de vindbårne sygdomme som rust og meldug

Hun har netop afleveret sin ph.d-afhandling om dyrkning af sortsblandinger som redskab til reduktion af angreb af septoria i vinterhvede. Udgangspunktet for afhandlingen er data fra 19 års landsforsøg, hvor sortsblandinger af nye sorter sammensættes for at give pejlinger omkring sorternes potentialer. Ved analyse af dataene viste det sig, at graden af septoria-angreb faldt med omkring 10 procent og resulterede i en udbyttestigning på 1,4 procent på tværs af behandlingerne ved dyrkning af sorter i blanding sammenlignet med gennemsnittet af de samme sorter i renbestand. Sammenlignede man i stedet med de fire mest solgte sorter på markedet, præsterede blandingerne også bedre i forhold til reduktion af septoria og øget udbytte. Derved opstod idéen om lave et forsøgsdesign og sammensætte sortsblandinger med det specifikke mål at reducere angreb af septoria. Datamaterialet består i dag af tre års forsøg fra syv lokaliteter med forskellige sortsblandinger og svampestrategier.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind