Grise resistente for PRRS lever i bedste velgående, men myndighederne frygter GMO.

Mens PRRS-krigen igen er blusset op på vores hjemlige fronter, så arbejder PIC på højtryk for at få deres PRRS resistente avlssøer godkendt i USA. Det er flere år siden, at forskere i både USA og UK har haft held med at gøre grise resistente for de typer af PRRS vi kender. Med den omdiskuterede CRISPR-teknik er det lykkedes forskerne at lave en mutation på grisenes gener, så de ikke er modtagelige for den frygtede sygdom. Nu gælder det om at bevise, at grisene kan avle levedygtigt afkom, og at de generationer efter generationer giver de resistente gener videre.

De første i verden med resistente avlsdyr

Pieter Knap er genetic strategy manager hos Genus-PIC i Tyskland, han forklarer at det ikke kun er i Europa man er kritisk overfor grise avlet med hjælp fra genteknikker.

- Der skal skabes meget stærke resultater for at de amerikanske myndigheder vil godkende vores PRRS resistente grise. Det kræver meget dokumentation og vi skal bevise, at de eftertragtede egenskaber gives videre helt ud i femte generation. Det arbejder vores forskere på, men der går nok nogle år før vi ved om det lykkes, siger Pieter Knap. Han forklarer, at PIC trods deres forskning i Storbritannien på netop dette område, ikke gør noget i at komme ind på det Europæiske marked.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind