Hollandske undersøgelser viser ingen kendt sammenhæng, men danske naboer er bekymrede.

I den sidste stykke tid er det kommet frem i medierne, at naboerne til svinebesætninger er bekymret for deres helbred. Det er tidligere vist, at støv, der bliver dannet i svinebesætninger, kan have konsekvenser for luftvejene hos landmanden og medarbejdere i høje koncentrationer. Men bliver dette støv også udledt til de omkringliggende naboer?

I Holland har naboerne til besætninger været bekymret for deres helbred, og derfor er der blevet udført mange forskellige studier i områder med mange besætninger. Disse studier har kigget på, hvilken sundhedsbetydning det har at være nabo til en eller flere besætninger.

Danske naboer til svinebedrifter giver udtryk for ubehag og sundhedskomplikationer, derfor kan forskning i Danmark være nødvendig.

Støv og lugt hænger sammen

Støvkoncentrationen i stalden er højst i vintersæsonen grundet den lave ventilation i stalden. I samme periode findes også de højeste koncentrationer af støv ved nabohuse til en besætning. Støvmængden inde i nabohuse er afhængige af husets kvalitet, for hvis der er tale om et ældre hus med utætheder, så kommer der selvfølgelig også en større mængde støv ind. Det tænkes, at det er dette støv sammen med lugt, som er skyld i, at naboer kan føle ubehag.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind