Kamiller og burresnerre kan drille rapsen i foråret, hvis du ikke fik behandlet i efteråret. Og lys bladplet skal du også være over, lyder opfordringen fra planteavlskonsulent.

Herunder giver planteavlskonsulent i Patriotisk Selskab Kasper Kjær Olsen sine bud på, hvilke ting du skal holde øje med i vinterrapsen i den kommende tid.

- I den sene vinter og det tidlige forår er der nogle ting, du skal være opmærksom på i din vinterraps. På Fyn og øerne, hvor jeg sidder, deler jeg markerne op i tre kategorier i år. Marker, hvor der er mindre end 1500 gram biomasse pr. kvadratmeter, dem der ligger over 1500 gram biomasse og de få marker, hvor der er over 2000 gram biomasse. Der er ikke mange af dem, men der er enkelte. Her er scenarierne forskellige. Rapsen, der står godt og har over 2000 gram biomasse, skal ikke gødes før vi kommer hen midt i marts, mens de rapsmarker, der står og har under 2000 gram biomasse, skal startes op med cirka 80 kg N, så snart der er vækst i rapsen ultimo februar. Hvis jorden er farbar før, kan det give mening at give 25-40 kg N i midt februar, så er der tildelt noget af første mængde, hvis det skulle vise sig ikke at kunne køre i marken ultimo februar. Du skal dog være opmærksom på, at risikoen for udvaskning af kvælstoffet er stor, hvis jorden er vandmættet, og der kommer meget regn efterfølgende. Derefter kan du køre ud i begyndelsen af marts med de resterende 55-40 kg N.

Marker, der har over 2000 gram biomasse, har først et behov fra midt marts, men vær opmærksom på, at rapsen her får rigeligt med svovl i første tildeling, gerne i en svovlholdig gødning for eksempel 21-24. Da den samlede mængde af kvælstof, den har behov for, er langt mindre i forhold til de svagt udviklede rapsmarker.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind