Skæringsdatoen for Reglone er nået, og kartoffelbranchen står uden svar på, hvordan effektiv vækststandsning skal udføres.

Dansk kartoffelproduktion har fået et smæk i tuden med forbuddet mod brug af Reglone, der trådte i kraft i begyndelsen af februar 2020. Branchen venter fortsat på, at der kommer nogle holdbare, kemiske alternative til Reglone, at der bliver givet dispensation til brug, eller at der kommer effektive mekaniske behandlinger på banen. Særligt til nedvisningen af læggekartofler er Reglone altafgørende, så kartoflerne standser væksten tilfredsstillende, at der hurtigt bliver dannet en skindfast overflade på knoldene, og at man minimerer risiko for virussmittetryk og knoldskimmel. Hos Danespo, der producerer læggekartofler til eksportmarkedet, er produktionschef, Kim Madsen, fortsat frustreret over, at der ikke er kommet nogen afklaring eller svar på, hvordan den danske kartoffelproduktion er stillet i fremtiden.

- Kvaliteten af læggekartofler, som vi bryster os af i Danmark, vil komme under pres i forhold til udlandet, når vi skal klare os uden aktivstoffet Diquat, der er i Reglone, siger Kim Madsen.

Det korte af det lange er, at vi ikke har en løsning for, hvordan vi får vækststandset kartoflerne i 2020-sæsonen

Jesper Kjelde, Sagro

Ved Sagro er planteavlskonsulent Jesper Kjelde enig i, at der med Reglone ude af billedet ikke er andre redskaber i værktøjskassen til at sikre den højeste kvalitet i læggekartoflerne.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind