Grundig rengøring af planlagre og siloer ved brug af af trykluft, støvsuger og nedfejning med kost er de bedste måder at sikre kvaliteten af dine afgrøder mod skadedyr og svampeangreb.

Der findes ikke noget quick-fix til rengøring af afgrødelagre og siloer. Rengøringen kræver planlægning, knofedt og mandetimer. Når man spørger en landskonsulent med speciale i maskiner og markteknik og spørger en erfaren sælger af amerikaner-siloer om, hvordan man bedst passer på sine afgrøder, så de beholder kvaliteten og undgår angreb, så er løsordet: rengøring, rengøring, rengøring.

- Rengøringsfrekvensen og metoden afhænger helt af det system, man har til opbevaring. Man kan være nok så omhyggelig med rengøring, men hvis man har et gammelt system med trævægge eller en utæt silo, så stiller det særlige krav, fortæller Ole Laustsen, salgschef ved Sukup Dancorn ved Hedensted.

Planlager

Der findes overordnet to opbevaringsmetoder til afgrøder som for eksempel korn, frø og raps. Den ene metode er opbevaring i et planlager, som typisk er en stor hal eller lade. Den anden metode er opbevaring i stålsiloer, også kaldet amerikaner-siloer. I Danmark fordeler de to opbevaringsmetoder sig cirka fifty-fifty. I dag findes der stadig en del planlagre rundt i landet, men tendensen går tydeligt mod udskiftning til stål-siloer. Indtoget af siloer kom først til Danmark i slutningen af 90'erne, indtil da kendte man mest til opbevaring i planlagre. Først ved årtusindeskiftet tog salget af siloer for alvor fart.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind