Majs- og sojabønnemarker så lang øjet rækker finder du i det amerikanske Midtvesten.

På en rundrejse i det amerikanske Midtvesten får man et indtryk af de enorme landbrugsarealer, hvor der dyrkes majs, sojabønner og hvede og produceres kødkvæg til hele verden. Næsten lige siden USA blev grundlagt i juli 1776, er de 12 stater, der ligger vest for bjergkæden Appalacheren mod øst, og nord for Ohiofloden og øst for Rocky Mountains, blevet kaldt Midtvesten. Der er tale om delstaterne Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Wisconsin og Ohio. Det var også i disse stater, at en meget stor del af indvandrerne fra Europa slog sig ned og begyndte at opdyrke prærien og drive landbrug.

Her i disse stater bor cirka trekvart million af de knap to millioner amerikanske landmænd i dag. Landbrugsstaterne ligger syd og vest for de fire store søer, Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron og Lake Eire, hvoraf den største, Lake Superior, er næsten dobbelt så stor som Danmark. Da indvandrerne fra Europa slog sig ned i begyndelsen af 1800 tallet, og der kom en strøm af immigranter helt frem til 1. Verdenskrig, mødte de på prærien den indfødte befolkning, nemlig indianerne, som havde levet her i tusinder af år. Det blev et blodigt møde, og i løbet af 150 år blev næsten 12 millioner indianere udryddet i hele USA, og specielt på prærien blev indianernes levebrød bisonokserne også udryddet af de hvide nybyggere. De indianere, der overlevede, blev anbragt i indianerreservater, og dem finder man mange steder i Midtvesten i dag. Det anslås, at der kun er knap to millioner efterkommere af de oprindelige folk tilbage i USA i dag.

Næsten 50 millioner fra Europa

I takt med at nybyggernes tal voksede - alene i perioden fra 1870 til 1920 - kom der næsten 50 millioner nye indvandrere til USA, og mange bosatte sig i Midtvestens stater. Alene fra Norge, Sverige og Danmark udrejste der over tre millioner til USA i denne periode. Når du rejser rundt i flere af landbrugsstaterne blandt andet Minnesota, Illinois, Indiana og Iowa, finder man utallige skandinaviske navne på personer, gader, veje, firmaer, institutioner med videre. Under rundrejsen ses næsten kun flade landbrugsarealer og bølgende majs- soja og hvedemarker, dog i let kuperet terræn i de nordlige stater, som minder om Danmark og Sydsverige. Den jordbund, som isen efterlod, da den trak sig tilbage efter sidste istid for snart 15.000 år siden, var ret frugtbar. Og det er disse enorme områder, der i dag udgør det, vi i daglig tale kalder for USA's kornkammer, majs- eller kornbælte. Her dyrkes nogle af verdens største landbrugsarealer med majs, hvede og sojabønner, ligesom en af verdens største produktioner af svine- og oksekød findes her. Mange af landbrugsstaterne ligner hinanden, dels på den produktion, som findes her og dels på antal dyrkede hektar og befolkningstal.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind