Kalve, der er under to uger gamle, fryser allerede ved ti grader, mens køerne bedre klarer kulden. Tegn på kuldestress er lavere tilvækst, diarre og lungebetændelse hos kalvene samt lavere mælkeydelse hos køerne.

Ligesom vi har vænnet os til udfordringerne ved varmestress, så findes der kuldestress i den anden ende af skalaen. Selvom vi de sidste år har haft milde vintre, så er der alligevel udsatte dyregrupper. De mest udsatte er præcis de modsatte af dem, som er mest følsomme for varmestress.

Det skyldes, at det primært er forholdet mellem kropsvægt og størrelse, som afgør hvor meget dyret påvirkes. Des mindre dyr, des større overflade pr. kg legemsvægt. Derfor fryser kalvene før køerne, men de klarer bedre varmen. Små køer fryser før store køer. Mørke køer holder bedre varmen end de lyse. Lavtydende fryser før de højtydende, og der er genetiske forskelle.

Dertil kommer chill-faktoren, som betyder, at en given temperatur vil føles meget koldere, såfremt dyret ikke kan stå i læ for vinden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind