Brugen af pollede tyre kan betyde mindre avlsfremgang på andre egenskaber. Men måske er der alligevel gode grunde til at kigge den vej.

Køer med horn kan lettere gøre skade på hinanden og de mennesker der arbejder med køerne. Derfor fjerner vi hornene på kalvene når de er få uger gamle. Men hvorfor ikke fjerne hornene helt, ved at avle efter genetisk hornløse dyr, og slippe for afhorning?

Hornløse racer er udbredt blandt kødkvæg, men der findes også hornløse linjer blandt malkeracer. Når man vælger genetisk hornløse tyre risikerer man mindre genetisk fremgang i besætningen, fordi det avlsmæssige niveau blandt de hornløse tyre indtil videre ligger lavere end for de hornede. Derudover er de pollede tyre endnu relativt tæt beslægtede, hvilket kan fører til problemer med indavl.

Der kan dog være andre grunde til at vælge hornløs genetik. Martin Mouridsen, som Bovi denne gang har talt med, har valgt at bruge pollede tyre. Det har han blandt andet gjort, fordi han ikke tror på at han får lov til at afhorne sine kalve i fremtiden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind