Skal hele eller dele af maskinparken udskiftes, eller skal du satse på vedligehold af dine nuværende maskiner? Der er mange forskellige valg, og det kan være noget af et hovedbrud at træffe det rigtige. Du kan være dygtig i din planteavl og have en glimrende produktion, der giver overskud, men kommer du til at sidde for hårdt i det økonomisk på grund af køb eller leasing af nye maskiner, kan et overskud let blive ædt op af maskinudgifterne. Og med svingende afregningspriser for ens varer, kan maskinomkostningerne vælte læsset. Og hvis der er tale om specialmaskiner, skal din produktion måske gøres væsentlig større, end den er i dag, før det kan betale sig at lease.

De lave renter gør, at finansieringen umiddelbart kan se fornuftig ud, men måske er selve maskinen i tilbuddet sat op i pris, så det hele samlet set ender med at være dyrere. Få du et leasingtilbud på en ny traktor, der koster det samme som den nuværende, skal du være opmærksom på, at din nuværende traktor oftest indgår som udbetaling i den nye leasingkontrakt. Og hvilken restværdi har den? Hvis den er betalt tilstrækkelig ned, får du mindre ud af byttehandlen. Derudover skal du være opmærksom på, at en forskel på blot 1000 kroner mere om måneden for den nye leasingkontrakt i forhold til det, du betalte før, alligevel beløber sig til over 80.000 over syv år. Og det er vel også en slags penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover leasing er der også lejemuligheder med aftaler helt ned til 600 timer pr. år. Her undgår du med leje og operationel leasing samtidig at få en overraskelse med et nedbrud, som koster dyrt. Ud over logikken og tallene på papiret, kan der være forkærligheden til et bestemt mærke, eller forholdet til en bestemt forhandler, der spiller ind i dine beslutninger. Men måske giver det mest mening, at være nøgtern og holde maskinerne og forhandlerne op imod hinanden. Læs mere i denne udgave af Agro om muligheder og faldgruber i leasingjunglen. Der er meget at holde styr på, og derfor gælder det om at holde hovedet koldt.