Der er flere gode grunde til at bruge jordprøver til at få viden om sin jord. Næstefter dræning er det den vigtigste kilde til at optimere sit dyrkningspotentiale, er budskabet fra Landbo Limfjord.

Hvordan sikrer du dig det optimale dyrkningspotentiale på din jord? Det begynder med at kende jorden fuldt ud. Det gælder også jordbundstallene. Marken kan være gødsket helt efter planen, men jordens reaktionstal er vigtig for, om næringsstofferne i jorden kan optages i afgrøden.

Fra rådgivningsvirksomheden Landbo Limfjord lyder rådet, at man bør udtage jordprøver hvert 5. eller 6. år på alle sine marker. Og det behøver ikke koste en bondegård. Hvis man afskriver omkostningerne over en seksårig periode, kommer omkostningerne ned mellem 10-20 kroner pr. hektar. Planteavlskonsulent Søren Jepsen har været tilknyttet jordprøveudtagning i landboforeningen de seneste ni år, og gennem den tid har han haft øjne på mange jordprøver og set, hvilken forskel det gør at få viden om jordens tilstand.

Med jordprøver er det slut med gætterier, grublerier og gambler-adfærd

- Det giver en række aha-oplevelser at få analyseret jordprøverne, og efter min mening er det næstefter dræning, det vigtigste redskab vi har for at sikre en sund jord, hvor dyrkningspotentialet er optimeret, siger han.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind