I takt med, at vi bevæger os mod tider med varmere vejr, og dermed også mere vand fra oven, er det endnu vigtigere at lede vandet væk på effektiv vis, og jorden skal i kraft af sin struktur og afgrøder absorbere vandet. Det kræver overvågning af lavtliggende områder og efterfølgende investeringer. Men hvad er en effektiv dræning værd? Det er dyrt at forbedre infrastrukturen under jorden, men det er en investering, der rækker langt ind i fremtiden. Se bare på den omfattende dræning, der fandt sted i midten af forrige århundrede. Hundredvis af kilometer drænrør blev lagt i jorden, så områder, der ikke før kunne bruges til jordbrug, blev gjort velegnede til dyrkning.

På grund af den store dræningsindsats dengang har vi i mange årtier kunnet nyde godt af veldrænede jorde, der bliver dyrket med flotte og udbytterige afgrøder. Men lerrørene fra dengang har kun en begrænset levetid, selvom de indtil nu har holdt i mange årtier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Mortensen på Mors holder nøje øje med sine marker, og for ham er det en nødvendighed at holde dræningen ved lige, så den ikke ender med at være ubrugelig. Det tager tid at tilbagebetale dræningsarbejdet, men han vil gerne aflevere veldrænet jord videre til næste generation. Nogle af hans drænrør krakelerede, fordi de maskiner, han kører med, er kommet til at trykke dem. Rørene ligger nemlig øverligt i jorden.

De problemer, vil han løse, for han ønsker ikke at være den, der er lader sine marker sumpe til.

Fremfor selv at give sig i kast med at grave gamle rør op og lægge nye i, valgte han at få en entreprenør til at sætte kædegraveren i jorden, så der kun bliver åbnet en smal rille, der gør, at han hurtigt kan komme videre med sit arbejde i marken. Han vælger at få nydrænet sine marker lidt efter lidt, og på den måde bliver dræningen ikke et uoverskueligt projekt, der sætter markerne ud af drift i længere perioder.