Neonikotinoider har over de seneste år været mistænkt for at være koblet til bidød. Nu viser ny forskning, offentliggjort i tidsskriftet Science den 13. september, hvordan neonikotinoider kan være delvist ansvarlig for fald i nogle fuglebestande. I det første eksperiment af sin slags, har et forskerhold fundet ud af, at imidacloprid insekticid i selv små doser påvirker hvidkronede spurve, så deres kropsvægt falder. Det skriver ScienceDaily.

Forskningen, der har fundet sted på University of Saskatchewan (USask) viser, hvilken rolle neonikotinoider har i forhold til nedgang i bestanden af bestemte fuglearter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Overlevelse og yngel

Vores undersøgelse viser, at ikke kun bier bliver påvirket. Fugle kan også tage skade af moderne neonikotinoider, og det bør bekymre os alle

Til at spore effekter af et neonikotinoid på fugle i naturen, fandt forskerholdet ud af, at hvidkronede spurve, der indtog små doser imidacloprid, led vægttab og forsinkelser i deres træk - virkninger, der kan forringe fuglenes chancer for at overleve og yngle.

- Vi så disse effekter selv med doser, der svarer til at spise et par bejdsede frø, siger Margaret Eng, der er post.doc. ved USask Toxicology Center og hovedforfatter på undersøgelsen.

Hendes samarbejdspartnere i forskningen var biolog Bridget Stutchbury fra York University og Christy Morrissey, en økotoksikolog i USask College of Arts and Science og School of Environment and Sustainability.

Selvom de skadelige effekter af neonikotinoider kun har været mistænkt for at påvirke insekter, især bestøvere såsom bier, viser forskningen tegn på, at fugle, der regelmæssigt bliver udsat for pesticiderne, også bliver påvirket negativt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores undersøgelse viser, at ikke kun bier bliver påvirket. Fugle kan også tage skade af moderne neonikotinoider, og det bør bekymre os alle, siger Bridget Stutchbury.

Sporing af spurve

Indtil nu har forskere ikke været i stand til at vurdere, hvad der sker med fugle, der udsættes for pesticider i naturen. Forskerne fra USask og York University brugte ny letvægtsteknologi til mærkning af spurvene, og i samarbejde med forskningsnetværket kaldet Motus Wildlife Tracking System kunne de spore virkningerne i spurvenes naturlige omgivelser og levesteder.

Forskerne udsatte individuelle spurve for små doser af pesticidet imidacloprid i det sydlige Ontario i Canada under en mellemlanding på fuglenes forårstræk. Hver fugls kropssammensætning blev målt før og efter, de blev udsat for pesticidet, og en let radiosender blev fastgjort til fuglens ryg for at spore dens bevægelser i naturen.

Mistede seks procent kropsmasse

Fugle, der fik den højere dosis af pesticidet, mistede seks procent af deres kropsmasse inden for kun seks timer. Det fik også fuglene til at blive i gennemsnit 3,5 dage længere på stedet, hvor de mellemlandede, før de genoptog deres træk sammenlignet med fugle fra en kontrolgruppe.

- Begge disse resultater ser ud til at være forbundet med imidacloprids appetitdæmpende virkning. Fuglene spiste mindre mad, og det er sandsynligt, at det forsinkede deres træk, fordi de havde brug for mere tid til at komme sig og genvinde deres styrke, siger Margaret Eng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordi forskerne brugte kontrolleret dosering, var de i stand til at bekræfte en årsag og virkning mellem neonikotinoid-eksponering og forsinket fugletræk.