Digitale redskaber gjorde det nemmere for Agros markskribent at overvåge både høst og planlagre, selvom vejret viste sig fra sin utilregnelige side.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at høsten har været mere end træls her i 2019. Et år med svigende temperaturer og en masse nedbør betød, at høsten blev meget sværere at få i hus end først antaget. For at få en nogenlunde føling med vejret har vi i langt højere grad gjort brug af digitale redskaber i forbindelse med årets våde høst i forhold til tørkehøsten i 2018, hvor alting gled lidt for let. I denne artikel vil jeg fortælle om de redskaber, vi har gjort brug af i år, og jeg vil allerede nu advare om, at artiklen ikke er helt objektiv, da jeg også vil fortælle om redskaber fra FieldSense, som jeg er medejer af.

Store lokale forskelle på nedbør

Vores første og største udfordring begyndte med høsten af vores rajgræs. I år havde vi kun én udlægsmark, der knap og nap overlevede efter tørkeåret 2018. Rajgræsset kom nogenlunde op, og vi var klar til at høste i slutningen af juli, hvor temperaturen nåede næsten 30 grader. Vi kunne dog konstatere, at frøet lige skulle have et par dage mere, før det var helt klar. Men det skulle vi aldrig have gjort. I den efterfølgende måned stod regnen ned i stride strømme og ramte i vores tilfælde 200 millimeter. Det gav mange udfordringer, hvor vi kørte ud i marken kun for at konstatere, at det begyndte at regne igen efter en time.

Alle vejrtjenester blev taget i brug, og vores FieldSense vejrstation blev flittigt brugt sammen med Netværksvejret, hvor vi meget præcist kunne se, hvornår der var regn på vej i vores retning. Det passede sjovt nok med at hver gang, der kunne spottes en regnbyge på Mors, så kom den forbi os en times tid senere. Vi fik hurtig en fornemmelse af, at det ikke regnede nær så meget på vores jord i syd som i nord, men det blev ved gætværket i første omgang, indtil vi kapitulerede og købte en FieldSense vejrstation mere.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind