Der findes mange behandlinger for benproblemer, men ikke alle virker, derfor skal årsagerne klarlægges.

Der har i en længere periode været styr på de fleste tabsvoldende luftvejslidelser i svinebesætninger, godt hjulpet af en række gode redskaber som holddrift, vacciner og gode antibiotika. Derimod er der ikke set en tilsvarende fremgang i forebýggelse af haltheder og ledbetændelser. Således ses i slagtesvinebesætninger i Danmark, at benproblemer ofte kræver de fleste behandlinger. Men har alle de slagtesvin, der bliver sprøjtet for dårlige ben infektion? Eller kan der være andre årsager?

Streptokok-ledbetændelse

Husk altid at smertestille ved behandlinger af haltheder.

Streptokokker findes på overfladen af alle grise, og kan ved indgangsporte gennem huden spredes via blodbanerne og give anledning til blodforgiftning samt betændelse i både hjernehinder, led, lunger, hjerteklapper og hinder i bryst og bughule, hvilket er et alvorligt problem. Bakterierne kommer med blodet rundt i kroppen og sætter sig oftest i leddene, hvor de giver betændelse. Åbner man leddene ser man oftest gult pus i stedet for gennemsigtig ledvæske som ligner symaskineolie. Typisk er streptokokker årsag til infektion i et eller få led. Man kan ofte se grise, som er angrebet af blodforgiftning, være sløve og utilbøjelige til at bevæge sig.

En typisk egenskab ved streptokok-ledbetændelse er, at bakterien næsten altid er følsom for penicillin. En hurtig igangsat behandling er derfor vigtig for at undgå kroniske tilfælde. Man har i mange år forsøgt at udvikle effektive vacciner, men det har vist sig meget svært. Bakteriens overflade varierer således, at det er svært for grisens immunsystem at producere beskyttende antistoffer. Streptokok-ledbetændelse ses i alle aldersgrupper hos svin.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind