Den økologiske dogmatik skal ikke styre fremtidens landbrug, men den kan være kilde til inspiration.

Økologi er hos mange forbrugere synonymt med det røde Ø-mærke, og for dem har det ætset sig fast som ledetråd for et forsvarligt fødevarevalg. Men mærket slæber rundt på dogmatiske principper, der er ufravigelige. Ingen konventionel kemi, ingen handelsgødning og dermed lavere udbytter eller kassering af fødevarer som resultat.

Madspild ude på marken og lavere udbytter er ikke vejen frem for et bæredygtigt og klimavenligt jordbrug. Derfor skal økologiske dogmer ikke være retningslinjer for den fremtidige landbrugspolitik, og det der bliver dyrket i den gode danske jord. Men der må gerne være inspiration og innovation på tværs af dyrkningsformer, hvis det foregår med en fornuftig og praktisk tilgang, der gør gavn i dyrkningen.

Rækkedyrkning bliver mere og mere anvendt i konventionelt jordbrug for at kunne lave mekanisk ukrudtsbekæmpelse. To landmænd i det midtjyske laver sammen med landskonsulent fra Seges forsøg, hvor de vil afprøve, hvilken effekt radrensning har i vårbyg i stedet for ukrudtssprøjtning. Målet er at kunne levere en konventionelt dyrket maltbyg uden herbicidrester. Her bliver der ikke gået på kompromis med udbytte, og byggen får stadigvæk sin svampesprøjtning og den nødvendige gødning. Desuden ønsker landmændene at gå foran og vise, at erhvervet er klar til selv at sætte dagsordenen for færre pesticider i produktionen.

Præcisionsudstyr giver muligheder for med ultrahøj nøjagtighed at komme tæt ind på rækkerne og holde dem rene. Selvom de ekstra kørsler koster mere, gemmer der sig en potentiel merpris for højværdiafgrøder med en ny fortælling, der fremhæver kvalitet og dokumentation, og som ikke er hægtet op på et rødt Ø. Dansk landbrug er i forvejen dukse, når det gælder minimal brug af kemi, og med den mekaniske ukrudtsbekæmpelse er det muligt at bruge endnu mindre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udlandet får i højere grad øjnene op for danske kvalitetsfødevare, der er sporbare og lever op til strenge krav. Det er vidnesbyrd om et dansk jordbrug, der leverer varen i både ind- og udland, og som kan kendes på et rød-hvidt flag og ikke et rødt Ø.