Selvom det kan være svært at låne penge til egen bedrift, kan du stadig udleve drømmen.

Drømmen om at få fingre i mulden og etablere sin helt egen bedrift med brede vidder og flotte afgrøder lever hos unge planteavlere. Men det kan være svært at overbevise realkreditinstitutter og banker om, at ens egen drøm er flyvefærdig. Det er besnærende at tro, at man selv har løsningen og de vises sten til at drive en succesfuld forretning samtidig med, at man arbejder med det, der er passionen.

Men selv om det ikke umiddelbart er muligt at låne til egen bedrift, skal det ikke sætte en stopper for drømmen. Christian Børgesen, der har sin egen bedrift nordøst for Viborg, begyndte selv som ansat driftsleder samtidig med, at han havde fritidsbeskæftigelse med opdræt af fedekalve i en lejet stald. Og erfaringen hjalp ham. Med sit CV fik han overbevist pengeinstitutterne om, at han på ansvarlig vis kunne drive en bedrift med gode resultater.

Og der er mange muligheder for at udvikle sig selv, uden at det behøver at være på egen bedrift med en tilhørende milliongæld. Hvad nu hvis det, man drømmer om, viser sig ikke at være det hjertebarn, man havde forestillet sig? Så kan man på forpagtet jord sadle om og erkende dårlige beslutninger eller revurdere drømmen, uden at den nødvendigvis skal dø.

Når tiden er inde til at præsentere sin drøm om egen bedrift for pengeinstitutterne, skal der en holdbar strategi på bordet, før du overhovedet kan sætte næsen op efter at få lov at låne penge. Når du laver en strategi, forpligter du dig over for långiver til, at du kan levere det, som strategien har som målsætning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derudover handler det om at have en holdbar forretningsplan. Her skal der være bud på, hvilket produkt på bedriften der skal tjene pengene hjem, og hvad sammenhængen skal være mellem dækningsbidraget og omkostningerne.

Det er vigtigt at finde sine egne styrker blandt de krav og roller, der er på en bedrift. Er du bedst til det faglige, men har brug for hjælp til økonomi og ledelse, er det vigtig at være ærlig over for sig selv og lægge en plan og afsætte penge til rådgivning på de områder, hvor du står svagt. Eller alternativt sørge for at pleje det netværk du allerede har, så du ved, hvem du skal ringe til for at få de gode råd.

Det handler om at have virkelige mål for det, man har dedikeret sin tid til. Med en realistisk tilgang får drømmen luft under vingerne.