Fleksibiliteten i afgrødevalg bliver større, efterhånden som vintrene bliver mildere.

Vårhvede skal sås i efteråret, eller hvad? Med mange milde vintre i træk giver det mulighed for at tænke nye såtidspunkter ind i markplanerne for vårafgrøderne. Det har Per Sørensen i tre år prøvet med sin vårhvede, som han har sået om efteråret for at være på forkant med rodudviklingen og få flere aksbærende skud på planterne.

Det har vist sig at være en fordel - i hvert fald på JB-1 og JB-3 sandjorden hos Per Sørensen i Glejbjerg-området. Med et tørt forår giver det mening at have robuste planter, der busker gennem vintermånederne, og allerede står flot når strækningsfasen begynder. Dertil kommer et højt protein- og stivelsesindhold samt en god forklistningsevne. Alt sammen noget, der både er eftertragtet i salgsafgrøder og i foderblandinger.

Når skellene udviskes mellem, hvilke afgrøder der passer ind på bestemte tidspunkter af året, kan det give en større fleksibilitet i dyrkningsplanlægningen og med tiden forhåbentlig også nogle højere udbytter.

Apropos udbytter, går markmanden Lars Larsen og planteavlskonsulent Vagn Lundsteen all-in i arbejdet med at slå verdensrekorden i hvedeudbytte på nogle gode marker ved Haderslev. Det er et eksempel på høj faglighed og dedikation, der om vejrguderne tillader det, giver håb om et udbytte på helt op til 18 ton pr. hektar.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Denne optimering kræver konstant overvågning af hvedens vækst. Løbende plantesaft- og jordanalyse er grundlaget for at tildele hveden nøjagtig den mængde af næringsstoffer, der er brug for.

Det er et flot eksempel på, hvor stort et potentiale der ligger gemt i de mange forskellige kornsorter, når de overvåges og tildeles de rette mængder kvælstof, nøjagtigt når planten behøver det.

Den gode danske jord kan dermed spille en endnu vigtigere rolle i fødevareproduktionen, nu hvor klimaforandringer gør produktion i andre lande sværere, og hvor verdens befolkning stiger. Det kræver effektiv produktion på danske marker og giver plads til, at den høje faglighed i endnu højere grad kommer i spil.