Der findes intet bekæmpelsesmiddel mod hverken bygfluen eller fritfluen, som kan risikere at koste en større del af udbyttet end tidligere år. "Med klimaændringerne må vi nok desværre vænne os til dem", lyder det fra planteavlskonsulent.

Den lune vinter og tørre forår giver ikke bare udfordringer for afgrødernes rødder og kaster sand i vækstmaskineriet. Den giver nemlig også skadevoldende insekter de optimale forhold for at vokse og formere sig i markernes planter - og det betyder både flere insekter og risikoen for dertilhørende flere sygdomme i planterne. Det fortæller Charlotte Frederiksen, planteavlskonsulent hos LMO.

- En hel del af sygdommene i marken trives bedst under varme, tørre forhold. Det er eksempelvis havrerødssot, som overføres af bladlus, ligesom det er skadevoldende insekter i det hele taget. Og i kraft af, at vi ser ud til at få både mere våde vintre og tørre somre som resultat af klimaforandringerne, kommer vi formentlig til at se flere skadevoldende insekter i fremtiden, siger Charlotte Frederiksen.

Bygfluer og fritfluer er ret nye skadegørere i dansk kontekst. Den har nok altid været i Danmark, men vi har set en klar opblomstring grundet varmen. Og med klimaændringerne må vi nok desværre vænne os til dem

- Charlotte Frederiksen, planteavlskonsulent hos LMO

Hun peger på, at det især skyldes, at den stærkeste overlever inden for insekternes verden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind