Verdens med anvendte og undersøgte pesticid er i vælten

I november 2017 blev godkendelsen af glyfosat efter megen politisk polemik forlænget i fem år, trods store politiske og følelsesmæssige udfordringer. Indenfor det næste år skal der sendes en ny ansøgning af sted til EU, for at få fornyet godkendelsen i 2022. Normalt er der ét land, som er såkaldt ?rapporteur-land?, og som behandler sådanne ansøgninger, men der var ikke noget land i EU, der har turdet, at melde sig alene. Derfor forventes det, at det bliver flere lande, der bliver pålagt denne opgave. Der er ingen tvivl om, at glyfosat er mere giftig i den offentlige debat end i landbruget.

Verdens mest brugte og undersøgte aktivstof

Glyfosat blev introduceret som herbicid i 1974. Siden er midlet blevet mere og mere populært og er uden sammenligning verdens mest brugte og undersøgte aktivstof. Forbruget i Danmark er omkring 1100 tons glyfosat, på verdensplan bliver der solgt omkring 830.000 tons aktivstof. Den store stigning i forbruget på verdensplan er kommet med introduktionen af GM afgrøder som sojabønner, majs og bomuld, alle resistente for glyfosat. Med en udbredt brug af det samme middel gennem mange år, så er det klart at nogle ukrudtsarter har udviklet resistens. Der findes nu 158 arter på verdensplan, der er resistente for glyfosat, dog ingen i Danmark.

Modsat kan glyfosat være bagstopperen, når minimidlerne svigter. Udviklingen af resistens hos minimidlerne er udbredt også i Danmark, og her er glyfosat en af løsningerne, for at undgå yderligere udvikling af resistens.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind