Halvdelen af nordirske svineproducenter bruger et fodertilskud, som sparer soja, gylle og vand.

Mens danske politikere raser over, at landbruget tilsyneladende ikke har overholdt den frivillige reduktion af kvælstof, så reducerer de nordirske svineproducenter både kvælstofudledning og gyllemængder med et simpelt fodertilskud.

Unik teknologi giver bedre udnyttelse

Det irske firma Devenish har udviklet et fodertilskud med ny teknologi, som de kalder Devamin. Det optimerer udnyttelsen af aminosyrer i foderet. Tilskuddet er blevet godt taget imod af både nordirske landmænd og eksperter. En uafhængig ekspertgruppe anbefaler reduktion af protein i foderet som et af virkemidlerne i deres rapport om reduktion af ammoniak i landbruget. Det nordiske departement for landbrug, miljø og landdistrikter er i gang med at udarbejde en handlingsplan med anbefalinger til, hvordan reduktionen kan realiseres. Devenish håber på, at firmaets teknologi kan komme i betragtning til anbefalingerne til ammoniakhandlingsplanerne for Nordirland.

En speciel sukkerbinding på aminosyrerne gør Devamin-teknologien unik. Frigivelsen af aminosyrer optimeres og times således, at den generelle proteinudnyttelse øges. De syntetiske aminosyrer i foderet bliver først tilgængelige i tyndtarmen, hvor dyrene kan optage dem. Dyrene får en konstant og bedre forsyning af aminosyrer, og det vil forbedre den generelle udnyttelse af proteinerne i råvarerne. På den måde kan mængden af soja reduceres.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind