Afgrøder skal længere frem i tiden kunne klare klimaforandringer, og det kræver robusthed over en bred kam. Forædlingsvirksomheder og universiteter arbejder sammen om udfordringerne.

Klimaforandringer betyder højere temperaturer, store vandmængder og tørke. For at forberede afgrøderne til de fremtidige strabadser arbejder virksomheder og universiteter sammen for at blive klogere på, hvilken måde forskellige afgrøder reagerer, og hvad der skal til for at sikre gode sorter, der er modstandsdygtige.

Blandt virksomhederne er Sejet Planteforædling, Nordic Seed, Danespo og DLF, der tester forædlingslinjer i privat regi og i samarbejde med København-, Aarhus-, og Aalborg Universiteter.

Samarbejdet foregår om RadiMax-anlægget, der blev indviet i 2015, har gjort det muligt at lave tests af afgrøders rodnet og vanding i dybder ned til tre meter, og efter tre vækstsæsoner er der trukket værdifuld viden ud af forsøgene. Det fortæller Kristian Thorup-Kristensen, der er professor i afgrødevidenskab ved Københavns Universitet, og har været med fra begyndelsen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind