I et ambitiøst forsøg i Gørding har SAGRO foretaget vækstregulering af korn hver uge i april og maj i år.

Den overordnede konklusion er, at når der er god vækst i afgrøden under og efter behandling, har vækstregulering stor effekt. Det bedste resultat blev opnået den 18. april, hvor rugen netop skulle til at strække sig, og sommervejret satte ind dagen efter med temperaturer over 25 grader.

Forsøget er udlagt som demo-forsøg, hvor der er lavet 25 forskellige behandlinger, og der er ikke foretaget gentagelser af behandlingerne. I den følgende gennemgang af resultater fokuserer vi på rug, da der her var mest effekt af behandlingerne, og da det i øvrigt er i rug, at vi har de største udfordringer med at få vækstregulering til at lykkes. Udbytteniveauet i rugen var 80-90 hkg/ha, og proteinindholdet var ca. 9,5 procent.

Først og fremmest har forsøget i Gørding bekræftet, at hvis rug bliver dyrket på en måde, der giver stor risiko for lejesæd, er der ikke nogen vækstreguleringsmidler, der kan holde den stående. I Gørding ønskede vi at udfordre vækstreguleringsmidlerne, så vi valgte den blødstråede sort KWS Bono og tildelte 180 kilo kvælstof per hektar i løbet af foråret. Og det lykkedes, for til høst var stort set alle parceller gået i leje.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind