Limagrains har gennem det intensive arbejde med forskning udviklet majssorter, der har en meget høj cellevægsfordøjelighed og et lavt indhold af lignin.

I takt med stigende ydelse i besætningerne, som følge af genetiske fremskridt, øges kravene til optimering af koens energiindtag. Da majs udgør 40-70% af foderrationen på langt de fleste malkekvægs besætninger i Danmark, bør fokus rettes på maksimal fordøjelighed af majsensilagen.

Fordøjeligheden af NDF (FK-NDF) er afgørende for grovfoderindtaget. Dette kan forklares med at cellevægge, fylder i vommen. Hvis de nedbrydes langsomt, vil vommen være fuld i længere tid og dermed vil koen føle sig mæt og ikke søge til foderbordet så ofte. Modsat, hvis cellevæggene nedbrydes og optages hurtigt og effektivt, vil der hurtigere være plads i vommen til at æde igen.

Da restplanten fylder to tredjedele af majsensilage stakken, er det indlysende at fordøjelighed af denne del er helt afgørende for, hvor meget koen kan æde. Et stort udbytte er vigtigt, men hvis grovfoderdelen i majsensilagen er tungt fordøjelig, kan en stor stak vise sig at være en dårlig forretning pga. for lav foderoptagelse. Adskillige studier har igennem de seneste 20 år vist at ydelsen stiger med 0,20-0,25kg EKM pr. ko pr. dag hver gang FK-NDF stiger med en enhed. Der er altså rigtig mange penge i at prioritere fordøjeligheden højt ved sortsvalget i majs.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind