Den tørre sommer har sat sine positive spor i forhold til etableringen af næste års afgrøder. Den ellers meget fugtige og omkostningstunge lerjord er pludseligt blevet meget samarbejdsvillig. Det er helt utroligt, hvad naturens kræfter kan.

Efterårsarbejdet startede op den 18. august med etablering af raps med hvede som forfrugt. Ved høst målte jeg sprækker i jorden ned i 65 centimeters dybde, så vi vurderede, at det ikke var nødvendigt at bruge kræfter på at løsne jorden, da naturen nu havde gjort arbejdet for os.

Rapsen bliver altid etableret pløjefrit, og i år var ingen undtagelse. Derfor blev markerne harvet to gange forud for såning - en gang overfladisk, anden gang i 10-15 centimeter. Et godt redskab er et jordspyd, som vi har fast monteret på vores dybdeharve, der kan be- eller afkræfte os i at træffe de rigtige beslutninger. Ved såningen blev der placeret 300 kg Yaramila raps 17-5-10. Foruden at spare diesel undlod vi også at spredesneglegift, hvilket viste sig også at være et plus for at minimere omkostningerne uden at gå på kompromis.

Rapsen er i øvrigt efter såning sprøjtet med 0,2 liter Command CS og 0,5 liter glyphosat. Efterfølgende er der bekæmpet rapsjordlopper og spildkorn med 0,2 liter Karate/ 0,5 liter Focus Ultra og vækstreguleret med 0,5 liter Caryx/ 0,2 liter Karate mod rapsjordloppenslarve.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind