En undersøgelse af EU's godkendelse af økologiske planteværnsløsninger viser, at to tredjedele af midlerne ikke er testet i forhold til om der er risici for, at de kan have skadelige sundhedseffekter på mennesker.

I den danske debat om det moderne landbrug fremføres det ofte, at hvis man vil undgå mulige negative effekter af pesticider, så skal man vælge de økologiske varer på supermarkedets hylder. Men reelt ved vi ikke nok om, hvordan vi bliver påvirket af en række økologiske planteværn, der i vidt omfang benyttes til at sikre økologisk producerede planter mod svampesygdomme og skadedyrsangreb.

En tredjedel af 35 økologiske pesticider godkendt til brug i EU, som Dansk Planteværn har kigget nærmere på, har ikke gennemgået tests af, om brugen af midlerne eksempelvis kan medføre skade på arveanlæg hos mennesker, føre til celleforandringer eller om der er risiko for at påvirkning fra midlerne kan give forøget risiko for udvikling af kræft.

Usikkerhed omkring de sundhedsmæssige effekter på mennesker bliver i Danmark ellers ofte benyttet som et argument for at spise mere økologisk mad, men det argument har ikke rod i virkeligheden, hvis man kigger på offentligt tilgængelige data omkring test og godkendelse af planteværnsmidler i EU.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind