Her er hænder - masser af hænder - til at passe godt 1.000 årssøer og 655 hektar ager på Frihedslund Læregård ved Ruds Vedby. Agro har i juni besøgt den fondsejede gård og talt med bestyrer Frank Thulsted om at drive landbrug, og hvad det indebærer at være en læregård.

Med otte ansatte i stalden og tre i markbruget er Frank Thulsted godt kørende - aktuelt er seks af dem elever.

- Vi er siden 1949 ejet af Jarlfonden, som blev stiftet af Axel Jarl - han havde ikke rødder i landbruget, men havde læst religion og var en efterkommer af C.F. Tietgens. Han døde i 1952 og havde inden stiftet Jarlfonden, hvis formål er uddannelse i landbrugspraktik, som gennemføres på Frihedslund Læregård, Vestsjælland samt naturvidenskabelig forskning, der udføres på Strødam - en naturejendom på 160 hektar ved Hillerød, forklarer Frank Thulsted.

Den 48-årige agrarøkonom fra Næsgaard var været ansat på Frihedslund siden 2001. Den gang var der køer på ejendommen, men de blev i 2004 erstattet af en svineproduktion i nyopført moderne stald med 920 årssøer og ambitioner om at fravænne 28 grise pr. årsso. Ambitioner, som for længst er indfriet. I dag fravænnes i gennemsnit 38,5 grise pr. årsso og der er 1.070 søer i stalden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind