Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Voldsomt prishop på svin

Af JOF - 4. apr. 2019 KL. 13:08

Denne uge er noteringen hævet med 70 øre pr. kg for slagtesvin. Ikke siden marts 2001 er noteringen steget så meget, som det er tilfældet i dag.

Danish Crown har hævet noteringen for slagtesvin med 70 øre.

I markedsberetningen skriver Danish Crown;

For anden uge i træk hæves noteringen markant. Ikke siden marts 2001 er noteringen steget så meget, som det er tilfældet i dag.

- Markedet for europæisk grisekød er simpelthen eksploderet. Efterspørgslen overstiger i dén grad udbuddet, og derfor stiger priserne markant lige nu. At det overhovedet kan gå så hurtigt, skyldes blandt andet, at vi kommer fra et meget lavt niveau. I næste uge stiger noteringen til 10,30, men det er altså ikke engang to år siden, vi havde en notering på 11,60. Så det er i højere grad stigningernes størrelse, der er usædvanlige set med danske øjne, end det er den pris, vi betaler til landmændene, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown.

Det er en enorm efterspørgsel fra Kina, der har fået priserne på grisekød til at stige med raketfart. Det er fortsat uklart, hvor hårdt den kinesiske produktion af grise er ramt af afrikansk svinepest, og derfor er det også meget svært at spå om udviklingen i de kommende måneder.

- Jeg tror langt fra priserne har toppet endnu. Historisk set er en notering på 10,20 ikke høj, men jeg kan hverken sige, hvor meget mere noteringen kan stige, eller hvilket tempo det kommer til at ske i. Lige nu kan markedet bedst sammenlignes med en krig, hvor der kæmpes fra hus til hus. Alle vil gerne have maksimalt udbytte af de stigninger, vi ser lige nu, så stort set alt salg sker på meget korte kontrakter, fordi ingen ved, hvornår markedet finder sit nye niveau, siger Lars Albertsen.

Afregningen til den tyske landmand ligger i øjeblikket over det, Danish Crown betaler sine andelshavere. Det skyldes flere forhold, men Lars Albertsen håber at kunne indsnævre forskellen i de kommende måneder.

- I Tyskland er det landmændene, der melder ud, hvilken pris de vil have for grisen, og så kan slagterier købe eller lade være. Lige nu er der en stor efterspørgsel på grise i Tyskland, og det får helt naturligt landmændene til at hæve prisen på grisen. Vi kan ikke helt følge deres tempo, men til gengæld eksporterer vi en større andel af vores kød til lande udenfor Europa, og det kan blive en fordel i et marked, hvor priserne i eksempelvis Kina er højere end i Europa, siger Lars Albertsen.

De meget store stigninger lige nu øger risikoen for, at der kan komme et tilbageslag, men Lars Albertsen er optimist.

- Hvis efterspørgslen fra Kina lige pludselig svækkes markant, så kan vi få en reaktion i markedet, men det er der ikke nogen stor risiko for på den korte bane, slutter Lars Albertsen.

Hermed er prisen 10,30 kroner pr. kilo slagtesvin.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame