Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tottede og tamme uldgrise renser jorden for rødder og ukrudt

Af Marianne Nørmark - 10. jun. 2019 KL. 06:05

  • ww338138_1

52 ungarnske uldgrise bruges som naturens egne kultivator hos Fills Rødder, når markerne skal renses for ukrudt efter sæsonen med gourmet asparges-jordskokke.

Uldgrisene ligner en blanding mellem et får og en gris, men de lyder som grise, når der er mad i sigte og Fiil fra Fiils Rødder kommer kørende med sin fodervogn. Hyl, skrig og skubberi for at komme først til fodertruget.

Uldgrisene er næsten altædende, men de elsker især asparges-jordskokker, som netop Fills Rødder har specialiseret sig i at dyrke til nogle af landets kendte gourmet-restauranter. I øjeblikket har restaurant Frederikshøj i Århus asparges-jordskokker på menuen som en udsøgt specialitet. Tidligere har restauranterne Geranium, Kadeau og AOC i København serveret jordskokkerne fra Funder Kirkeby.

citat startcitat start

-Fedtet på uldgrisen har et højt Omega-3 indhold, højere indhold end fisk, og er derfor en sund spise.

Fills Rødder.

citat slutcitat slut

Uldgrisene er ligeglade med at jordskokkerne er en særlig gourmet-specialitet. Grisene har blot en glubende appetit og elsker alle former for rødder.

- Vi startede tilbage i 2012 med produktion af jordskokker og tre uldgrise, men så gik det stærkt, og i dag er vi oppe på 52 grise og stor efterspørgsel på asparges-jordskokker, især har restaurant Frederikshøj været en stor aftager i 2019, fortæller Fiil fra Fills Rødder.

rich-media-1
Kødet fra uldgrisene er en delikatesse i USA og Japan. Enkelte restauranter i Danmark har prøvet med uldgris på menuen. Foto: Marianne Nørmark.

Renser jorden for alt

Uldgrisene er eminente til jordbearbejdning, de både rydder op og kultiverer jorden efter produktion af jordskokker. Fiil fortæller, at netop jordskokker spirer helt vildt og nærmest gror som ukrudt. Selv den mindste spire sætter rod og spirer ukontrolleret som ukurante rødder. Her kommer grisenes store appetit til nytte.

- De spiser resterne af rødder, senegræs, ukrudt, snegle, tidsler - ja de renser jorden fuldstændig. Grisene kan også sættes ind mellem sædskifte med kartofler, kål og løg, fortæller jordskokke-producenten.

Fiils Rødder i Funder Kirkeby dyrker og sælger, som de eneste i Danmark, asparges-jordskokker til michelin- og gourmetrestauranter i hele landet.

rich-media-2
Nysgerrige og næsten tamme ungarnske uldtotter. Foto: Marianne Nørmark.

Uldgrisene stammer fra Ungarn og kendetegnes ved en naturlig hårdførhed, de kan klare sig ude året rundt, og uden brug af medicin og dyrlægebesøg. Racen er opstået på baggrund af et krydsningsarbejde mellem flere svineracer.

I Ungarn er kødet fra uldgrise en delikatesse, men også restauranter i lande som Japan og USA har kødet på menuen. Kødet bliver sammenlignet med japansk kobe-kød, som er en udsøgt delikatesse.

Fiils Rødder har netop solgt en slagtet 125 kilo uldgris til restauranten Den Vandrette i København, som vil bruge kødet til paté.

- Kødet er mørkt som kalvekød og har en rigtig god smag. Vi spiser det selv flere gange om ugen. Fedtet, som kan blive op til otte centimeter tykt, har en god smag og et højt Omega-3-indhold, faktisk to-tre gange højere end fede fisk, så det er sundt fedt, fortæller Fiil fra Fiils Rødder.

Fiils Rødder sælger både uldgrise til jordbearbejdning og til avl.

rich-media-3
Får eller grise? I løbet af sommeren mister uldgrisene de fleste krøller. Foto: Marianne Nørmark.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame