Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Svineopdræt uden antibiotika

Af ame - 6. sep. 2017 KL. 09:42

Miljø- og Fødevareministeriet kaster to-cifret millionbeløb i undersøgelse med formålet at minimere behovet for antibiotika i dansk svineproduktion.

Forbruget af antibiotika til produktion af svin medvirker til dannelsen af resistente bakterier. Et nyt projekt skal derfor nedsætte brugen af antibiotika i svinestaldene. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Ministeriet har afsat 12,5 millioner kroner til projektet sammen med branchen og forskningsinstitutioner, som skal sikre mere viden om antibiotikafri opdræt. Målet er, ifølge ministeriet, at der i 2021 er 1,5 millioner svin, der bliver opdrættet helt uden brug af antibiotika.

- Jeg er meget optaget af at få nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Tidligere har regeringen sat initiativer i gang for at dæmme op for husdyr-MRSA, og med det her projekt tager vi et vigtigt skridt på vejen mod at kunne opdrætte mange flere svin helt uden brug af antibiotika, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

1,5 millioner svin

Det er Danish Crown, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og landbrugets videnscenter Seges, som er gået sammen om projektet.

Miljø- og Fødevareministeriet støtter via Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) projektet med 12,5 millioner kr. Det samlede budget er på 15,5 millioner kroner.

- Det er kun to et halvt år siden Danish Crown startede det første forsøg med at producere grise uden brug af antibiotika (OUA - Opdrættet Uden Antibiotika), og allerede i år vil vi nå op på at slagte omkring 200.000 OUA-grise. Det her projekt skal sikre et fortsat løft i produktionen af OUA-grise og medvirke til, at OUA-producenternes erfaringer bredes ud, så forbruget af antibiotika nedbringes bredt set i slagtesvineproduktion, siger Danish Crown CEO, Jais Valeur.

Frem til 2021

Projektet løber til juni 2021, og det er forventningen, at der i 2021 bliver produceret ca. 1,5 millioner svin uden brug af antibiotika, skriver Miljø- og Fødevareministeriet. I Danmark produceres i dag 17 millioner slagtesvin pr. år.

- OUA-projektet giver os et solidt og vidensbaseret grundlag for den fremtidige produktion af OUA-grise. Samtidig opnår vi værdifuld viden og erfaringer, som vi kan omsætte til konkrete værktøjer, der kan bruges til at løfte sundheden hos grisene i den øvrige produktion, udtaler Christian Fink Hansen, Sektordirektør for Svineproduktion i Seges.

Antibiotikafri svin

Formålet er, ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, at skabe et solidt og vidensbaseret grundlag for at øge produktionen af danske slagtesvin opdrættet uden brug af antibiotika (OUA-opdræt), så OUA-opdræt kan blive en rentabel forretning, samt at antibiotikaforbruget i danske svinebesætninger bliver reduceret. Grisene må desuden ikke fodres med animalsk fedt, blodprodukter og fiskeprodukter, fra fødsel til slagtning.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame