Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stadig positive resultater efter et halvt år uden zink

Af Rasmus Dalsgaard, rd£fbg.dk - 7. jun. 2018 KL. 10:15

Claus Skjellerup fra Hestehavegaard i Tommerup oplever flottere og flottere produktionsresultater, selv om han i november 2017 droppede medicinsk zink.

Maskinbladet skrev allerede i december 2017 om den første måneds positive erfaringer med at droppe den medicinske zink i fravænnings- og smågriseblandinger på Hestehavegaard i Tommerup.

Allerede efter få uger kunne en af ejerne, Claus Skjellerup, konstatere flere positive effekter af skiftet. Ædelysten var større, og tilvæksten steg.

Ingen diarré

Claus Skjellerup har fulgt skiftet til zinkfrit foder tæt og har undervejs foretaget mindre justeringer i takt med de høstede erfaringer og yderligere tilpasninger af foderblandingerne.

For Claus Skjellerup er det vigtigt at skabe så skånsomme overgange som muligt for grisene. Blandt andet er han derfor begyndt at drysse en lille smule mælkepulver på fravænningsblandingen i de første dage i klimastalden.

Han er desuden begyndt at tildele fravænningsblandingen i farestalden allerede fra grisene er tre-fire dage gamle.

Det har vist sig at have en positiv effekt, selv om det ikke drejer sig om mere end et lille bæger i hver sti.

Højere tilvækst

Erfaringerne på Hestehavegaard er efter det første halve år med den zinkfrie fodring, at besætningens produktionsresultater ligefrem ser ud til at være blevet endnu bedre, hvilket er helt i tråd med de erfaringer, som foderleverandøren, Danish Agro, på forhånd havde til udviklingen.

- Vores forsøg gennem de seneste tre-fire år indikerer, at svineproduktion med zinkfrit foder kan minimere dødeligheden ved smågrisene, øge tilvæksten op til 30 kg og reducere foderforbruget pr. kg tilvækst med uændret medicinforbrug, siger markedschef Jens Kirkebække Larsen, Danish Agro.

Lavere dødelighed

På Hestehavegaard viser E-kontrollen, at eksempelvis dødeligheden i første kvartal 2018 er faldet markant til 1,0 procent fra et niveau på 1,7 procent i de foregående kvartaler.

Foderforbruget pr. kg tilvækst er nu helt nede på 1,53 foderenheder pr. kg tilvækst, hvor det i 2017 svingede mellem 1,63 og 1,80.

- Og trenden er, at foderforbruget falder yderligere. Det ser vi også i andre besætninger, fortæller Jens Kirkebække Larsen.

Systematik

Produktspecialist Lars Tofte Jensen, som er Claus Skjellerups kontaktperson hos Danish Agro, fremhæver, at en væsentlig forklaring på den flotte udvikling i Hestehavegaards produktionsresultater hænger sammen med Claus Skjellerups systematiske tilgang til blandt andet fodringen og de planlagte foderskift.

Netop systematikken er også forklaringen på, at han bruger halvt så lang tid på at passe besætningen, som hans forgænger brugte.

- Der kommer ikke overraskelser, når han hele tiden er på forkant med tingene, siger Jens Kirkebække Larsen.

Der er også ros fra besætningens dyrlæge, Johannes Dall fra Porcus, som kalder erfaringer på Hestehavegaard for en solstrålehistorie. Han har fulgt erfaringerne med det zinkfrie foder og konstaterer, at de flotte resultater i Hestehavegaards E-kontrol er summen af alle Claus Skjellerups tiltag.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame