Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Seges vil have mere sociale svin

Af Maskinbladet - 12. apr. 2018 KL. 15:41

Seges vil undersøge, om man kan avle for bedre sociale egenskaber hos DanBred-grise.

Seges Avl & Genetik vil i et stort forsøg undersøge, om man kan avle for bedre sociale egenskaber hos slagtesvin. I forsøget udvælger Seges Avl & Genetik svinene efter en ny social avlsværdi. Håbet er, at det giver gladere svin med mindre skader. Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

- I dag kender vi tilvæksten på dyrene i vores avlsbesætninger. De grise, der har arvelige anlæg for at stimulere tilvæksten hos deres stifæller, og dermed har en høj social avlsværdi, udgør den ene gruppe i forsøget. Grise, der hæmmer tilvæksten hos deres stifæller, har en lav social avlsværdi og udgør den anden gruppe, siger Birgitte Ask, chefforsker, Seges Avl & Genetik og fortsætter:

- I forsøget undersøger vi, om gruppen af grise, der stimulerer tilvæksten hos deres stifæller, samlet set vokser hurtigere end dem, der hæmmer tilvæksten hos deres stifæller, samt om de også har færre problemer med øresut, halebid og skrammer. Vi antager nemlig, at hvis en gris kan få andre grise til at vokse hurtigere, så er det fordi, den er særligt god ved de andre og skaber mindre konkurrence i stien, siger hun.

Sæd og søer med samme avlsværdi

Maaling Avl & Opformering er de første forsøgskaniner, hvor søer fra to grupper bliver løbet med sæd fra orner, som også er inddelt i de to samme grupper efter deres sociale avlsværdi. Grisene er udvalgt af Seges Avl & Genetik, og hos Maaling ved de ikke, hvem der er hvad og har på den måde ikke mulighed for at påvirke forsøget.

Når grisene er fravænnet, kommer de til en lokal slagtesvineproducent. Når svinene indsættes i slagtesvinestalden, undersøger en avlstekniker fra Seges hver enkelt gris' temperament, øresut, halebid og skrammer på kroppen.

- Vi bruger et testskema, hvor der er billeder af forskellige niveauer af øresut, halebid og skrammer på grisene, så alle grise, der går igennem forsøget, bliver vurderet på samme måde. Al data bliver sendt videre til Seges Avl & Genetik, hvor det skal kontrolleres og analyseres, skriver Jens Christian Nielsen, som er avlstekniker i Seges i en pressemeddelse.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame