Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Seges oplever god interesse for staldbørs

Af Søren Eibye Svenstrup - 13. jul. 2018 KL. 06:50

Siden 2012 har Seges stået for en børs til udlejning af svinestalde. Børsen har haft 470.000 stipladser til udlejning.

Noget kunne tyde på, at deleøkonomi vinder frem i landbruget. Siden 2012 har Seges faciliteret en børs for udlejning af svinestalde, og i løbet årene har 470.000 stipladser været til udlejning. Seges står for at facilitere udlejningen, men aftalerne indgås mellem svinerådgivningen og landmændene eller indbyrdes mellem landmændene, og derfor er det svært for Seges at sige noget om erfaringerne. Men ifølge chefkonsulenten vil man se flere og flere tilfælde, hvor landmænd deles om stalde eller jord for at udnytte ressourcerne bedst muligt.

For tiden har børsen 19 aktive annoncer for udlejning af svinestalde, og der kommer i gennemsnit tre nye annoncer om måneden.

- Vi har en oplevelse af, at det er succes. Vi får annoncerne ind, og så får vi besked om, at den er lejet ud, og at annoncen skal fjernes igen. Vi kender ikke til detaljerne i aftalen. Det står landmanden eller svinerådgivningen for, siger datamanager hos Seges, Ole Helverskov.

Deleøkonomi vinder

Hos Seges ser man tendenser til, at deleøkonomi vinder frem både i form af børsen for svinestalde, men også i udlejning af både maskiner og maskinførere.

- Når vi kigger på det, så er landmand meget villige til at deles om både faciliteter og maskiner. Det startede med nabohjælp. Men der er også dem, som er nervøse for, at deres udstyr ikke virker, når de skal bruge det. Det er yngre, som kaster sig ud i det og tænker, at de kan få noget ud af at deles med andre landmænd, og måske har de ikke den store trang til at eje og besidde noget. Der er mange, som godt kan se ideerne i deleøkonomi og at udnytte ressoucerne, og det skyldes også, at der skal store kapitaler til for at eje. Så den rent økonomiske betragtning har noget at sige. Men man ser også, at en del går sammen om planteavl, fordi det er svært at skulle det hele selv, siger chefkonsulent hos Seges, Nicolai Fog Hansen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame